woensdag 22 september 2010

miljoenennota-ontbijt

Het wordt wat soberder de komende jaren, daar waren we het vanochtend aan het ontbijt snel overeens. Een ontbijt georganiseerd in een lokaal partycentrum door de Zoetermeerse ondernemersvereniging en Van Lanschot bankiers rond de miljoenennota.
Prof. Jaap van Duijn nam de economie met ons door. Wat hem betreft bezuinigen we om de verkeerde reden (nu killen we de binnenlandse consumptie en maken we ons nog meer afhankelijk van de Aziatische groeil en straks moeten we bezuinigen vanwege de vergrijzing). Hij kondigde alvast een forse recessie in 2013 aan.
Verder werd vastgesteld dat in de laatste 500 jaar de rente niet zo laag was geweest als nu eind augustus. Het komende decennium wordt een replay van de jaren zeventig zo stelde Van Duijn. En voorlopig misschien met lage rente (er is veel geld dat rendement zoekt), hoewel de overheid er wel belang bij heeft dat hij oploopt.
Van Lanschot CEO Floris Deckers legde uit dat de aangescherpte Basel3 regels voor de banken zullen leiden tot zeer behoudend leengedrag van banken tussen nu en 2019, omdat de balansverhoudingen gecorrigeerd moeten worden. Geld wordt dus bij banken gerantsoeneerd en schaars, ondanks wellicht deflationaire tendensen en lage rente. Wat dan zou kunnen betekenen dat financieren met aandelen en private equity de uitweg wordt, zo leidde ik er uit af.
Over grondstoffen hadden de sprekers het vreemd genoeg niet. Maar als tegelijkertijd door de groei in de opkomende landen de grondstoffen schaars zijn, en dus tot kosteninflatie leiden, waar de overheid wellicht niet al te veel op tegen is (liever dat dan deflatie), dan is een stagflatiescenario ook heel goed denkbaar. Be prepared.

Geen opmerkingen: