donderdag 23 september 2010

spaarrente

Nog even terugkomend op de blog van gisteren: interessant was ook de observatie van Van Lanschot dat de spaarrente in Nederland op dit moment hoger is dan in de omringende landen en dat dit tot hogere rente leidt op hypotheken en bij het MKB.
De oorzaak wordt gezocht in een crowding out effect: wij hebben een relatief kleine spaarmarkt omdat we weinig sparen en veel op de overheid vertrouwen (dat doen ze in Zuid Europa niet, die vertrouwen de overheid niet voor de toekomstige pensioenen en daar kunnen we nog wat van leren zei Van Duijn). Wij lenen juist veel ook vanwege de hypotheekrente aftrek.En de banken willen momenteel dat spaargeld graag hebben. En sommigen vermoeden collusion (samenspanning).
Voor prof. Van Duijn nog een reden om al die subsidies af te schaffen en de IB aangifte terug te brengen tot 1 Aviertje. We moeten weer meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Kinderwagens betalen we zelf en dat kan met rollators ook best, zo stelde de inleider. Zou misschien ook het voordeel hebben dat ze niet allemaal de standaardkleur blauw hebben....

Geen opmerkingen: