maandag 24 januari 2011

bbq, PhD's en Paaseiland

It is a noun, not a verb. You do not barbeque meat; you smoke it until it becomes barbecue. And it is not a meal so much as a meditative process... Aldus een reportage over de Amerikaanse variant van de braai, die ik tijdens mijn vakantie in de kersteditie van The Economist las.

PhD's
In hetzelfde nummer een economische analyse van de markt voor PhD's. Teveel aanbod gezien de geringe vraag naar hoogleraren, zo concludeert het blad. Universiteiten h ebben belang bij het systeem vanwege de lage loonkosten voor onderzoek en soms zelfs onderwijs waarop de studenten worden ingezet. Maar voor het individu loont het maar matig of niet. We zouden, zo suggereert de analyse, de slimsten van de wereld wellicht eerder uit de ivoren toren naar de maatschappij moeten laten overgaan.

Het derde stuk dat me aansprak: sinds Jared Diamond's Collapse, een jerimiade over Paaseiland, zijn er weinig tegenvoorbeelden van menselijke activiteiten die een onherbergzame omgeving juist proberen te vergroenen en leefbaarder te maken. The Economist deed een poging met een beschrijving van Ascencion Island, halverwege Zuid Amerika en Zuidelijk Afrika.

The Economist; The disposable academic, 18.12.2010

Geen opmerkingen: