maandag 14 februari 2011

AWT en de financiering van innovaties

Wie een van mijn lezingen van de laatste jaren heeft bijgewoond (waarin er weinig wordt voorgelezen) of een artikel van mijn hand gelezen heeft, is vermoedelijk al eens geconfronteerd met de lange-golf theorie van de economie en de nuttige figuur waarin Carlota Perez in 2002 de kennis daarover samenvatte.
Door de midlife crisis van de ICT golf bij de Nasdaq crisis van 2000 te situeren, en die niet als voorschok te zien miste ze de kans de grote financiele crisis van 2008 te voorspellen. Dat overkwam mij ook door haar theorie vanuit een transitie-invalshoek te herinterpreteren, in een paper in Beleggers Belangen's Technische en Kwantitiatieve Analyse in 2008, een paar maanden voor Lehman Brothers. (het paper is bewerkt gepubliceerd in onze Wageningse bundel met transitiepapers in 2009). Voorspellen is dus lastig voor economen.

Inmiddels duikt Perez, nu verbonden aan de universiteit van Talinn, steeds vaker op in de Nederlandse literatuur. Ze schreef een voorwoord in het standaardwerk van de Nederlandse transitieschool in 2010 (Grin et al.) en nu heeft de Adviesraad voor Wetenschapsbeleid en Technologie (AWT) haar een mooi essay laten schrijven in de bundel Let Finance Follow and Flow.
Zowel zij, als de andere essay-auteurs Henk Schenk en Arnoud Boot wijzen er op dat de 'Frenzy' periode voor de crisis gekenmerkt werd door een zeker casino-kapitalisme waarin de innovaties vooral in het financiele systeem zelf zaten en onvoldoende door regels werden ingeperkt.

Perez gaat verder dan beide andere auteurs en filosofeert dit keer wel ook over de toekomst en de rol van de overheid. Zeer bruikbaar materiaal voor toekomstige inleidingen. Ik volsta hier met de conclusie in de samenvatting: " The government will have to become a much more active player as well. By influencing the direction of innovation through strict environmental regulation and formulating 'man on the moon' projects like zero-emission, zero-waste goals. A new sort of 'industrial policy' may very well be needed as well. Not by having the government to 'pick winners', but by building consensus through networking with business and science".

C. Perez: "The financial crisis and the future of innovation: a view from technology with the aid of history" in: AWT: Let finance follow and flow, The Hague, 2010

Geen opmerkingen: