donderdag 24 februari 2011

veestapelen en de boot in

Twee interessante berichtjes in de NRC van vanavond die de moeite van het onthouden zijn. Allereerst wijst de krant op de site http://www.veestapelen.nl/, een initatief van Milieudefensie tegen megastallen. Het is een variant van het aloude en verslavende Tetrix waarin je vallende bouwstenen, nu in de vorm van kippen, varkens en koeien kunt stapelen (en een stemadvies voor 2 maart kunt krijgen). Bij Wageningen UR denken we nog steeds de argumentatie in de discussie te kunnen bevorderen met een mooi boek over zorgvuldige veehouderij. Volgende keer moet er misschien een ganzenbord bij.

De boot in
Minstens zo interessant vond ik een rapportage over de Rabobank die op executieveilingen zelf de binnenvaartschepen opkoopt die het in onderpand heeft. Dit om te voorkomen dat de prijzen van schepen te ver dalen, en het onderpand bij andere binnenvaartschippers minder waard wordt (en de bank die schulden van een lagere rating moet voorzien of moet afboeken en zo inlevert op zijn eigen balansverhoudingen en dus kredietwaardigheid). Onder economen is al wel langer bekend dat banken die sterk in een bepaalde branch gefinancierd hebben, geen belang hebben bij het uitwinnen van hun schulden in een crisis, precies om die reden. Ze kunnen beter de crisis uitzingen. Een systeemrisico, dat ook bij kan dragen aan de kracht van een sector op langere termijn als de bank kans ziet vooral de bedrijven met het betere management die door verkeerde timing van herinvesteringen in de problemen gekomen zijn er doorheen te sleuren.
Wat ik me minder gerealiseerd had is dat de bank dan toch een belang kan hebben bij verkoop (en zelf opkoop): door het executoriale karakter is men van de andere schuldeisers af (en die delen niet meer in eventuele prijsstijgingen), kunnen eventuele borgen worden aangesproken en kunnen -zo stelt een informant- staatsgaranties op de schepen als zekerheid worden geboekt.

Geen opmerkingen: