maandag 21 februari 2011

weg van het platteland

Onze toekomst ligt in de stad. Hoe meer mensen van het platteland vertrekken, hoe beter het is. Voor het milieu, voor die mensen zelf, en voor de wereld want als mensen dicht bij elkaar wonen leidt dat tot meer innovatie, meer specialisatie. En minder verkeer en CO2.
Die inzichten, die bij de plattelandsliefhebbers van deze blog wel tot gefronste wenkbrauwen zullen leiden, staan centraal in een boek van Edward Glaeser. En bij steden hebben we het dan niet over de suburbia waar de auto regeert, maar de echte steden. Liefst met flats van 40 hoog of nog hoger.
Juist ook voor de derde wereld is dit de weg, zo stelt Glaeser. Mensen gaan nu al niet voor niets naar de stad: in Lagos heeft 70% van de bevolking veilig water, op het platteland maar 30%. In Calcutta is de werkeloosheid hoog, maar maar de helft van die op het platteland. Geen wonder dat mensen met de voeten stemmen.

Een boek met een boodschap die aan het denken zet, zo krijg ik de indruk uit de recensie in the Economist van vorige week (12.2.2011).
Edward Glaeser: Thriumph of the City: how our greatest invention makes us richer, smarter, greener healthier and happier. Uitgegeven door Penguin.

Geen opmerkingen: