dinsdag 12 april 2011

Bio van kleine boeren

Er zijn allerlei motieven om voor Bio te kiezen. Een paar Amerikaanse collega's probeerden te isoleren welke rol 'fair' of 'equitable' daar in speelt. Het gaat hier dus niet om het feit dat je denkt dat bio gezonder voor je is, maar het altruistische motief dat je bv. kleine boeren met een zwakke marktpositie wil steunen uit sociale overwegingen.
Het antwoord in het geval van brood in Amerika is 15% (van de premium van bio t.o.v. conventioneel). De winkeliers doen er dus goed aan om te blijven adverteren dat 'buying organic supports small family farms'.
Tegelijkertijd is dat wel een uitdaging zo constateren de onderzoekers. In werkelijkheid zijn de biologische producenten van granen helemaal geen kleine jongens, Ze groeiden van 268 acres naar 477 in 2005, 20% van de bedrijven is goed voor 90% van de productie en heeft een omzet van $ 400.000,-. Zelf vind ik dat nog wel meevallen, maar omdat Amerikanen een zeer lage telgrens hebben, spreken de auteurs van 'would be considered large to very large', en zien een crisis in the making.

Brian Briggeman and Jayson L. Lusk: Preferences for fairness and  equity in the food system in: ERAE 2011-1

Geen opmerkingen: