zondag 3 april 2011

Hoogtepunten in Zeeland

We brachten een mooi weekend in de delta door. De duinen, het strand (blijf even weg bij Dishoek - daar wordt het strand nog aangebracht) en vandaag o.a. het wonderschone Verdronken land van Saeftinge (zie hiernaast).
Twee tips: loop na de wandeling over het Krabbenpad (of zo'n wadloop-achtige tocht waarvoor je in het buitenland zo'n "sign-your-life-away verklaring" moet ondertekenen) vooral ook binnen bij het bezoekerscentrum in Emmadorp. Een mooie tentoonstelling over het gebied en de geschiedenis van de delta en de loop van de Schelde. Met veel interactiviteit: stuur zo snel mogelijk je zeeschip de haven van Antwerpen in door het Nauw van Bath - zelf strandde ik al voor ik een gevaar voor de kerncentrale van Doel kon vormen.
Er hangt ook een pagina van het Handelsblad uit 1955 toen nog inpoldering werd geeeist: het gebied zou toen nog goed geweest voor 80 boerderijen.
Quizvraag: wat te doen bij overstromingen in het gebied: zorg dat je het buitendijkse Saeftinge bereikt, want wat velen zich niet realiseren is dat het een van de hoogstgelegen gebieden van Zeeland (buiten de duinen) is: de polders liggen beneden NAP, het verdronken land op of net boven NAP. Dat leerde ik overigens niet op de expositie, iemand van Rijkswaterstaat legde het me ooit uit.
Emmadorp heeft nog een tweede goed verborgen "must visit". Het cafe "Het verdronken land". Zelden zo'n fraai nostalgisch thema-cafe gezien. Gaat dat zien.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat dacht u van een bezoek aan Hulst op een zaterdag, kunt u de kerktoren beklimmen.
Ook aardig.