zondag 10 april 2011

Logo, status en schoonheid

Heb je personeel dat enquetes uitvoert, of collecteert voor een goed doel: zorg dat ze er goedgekleed uitzien. We wisten dat al voor sollicitatiegesprekken, maar het geldt ook in andere situaties. Twee onderzoekers van de universiteit van Tilburg (Rob Nelissen en Marijn Meijers) lieten de status bepalen van mensen met een poloshirt zonder logo, met een duur logo (LaCoste, Hilfiger) en een goedkoop logo. Uitslag zoals verwacht.
Maar ze lieten die mensen ook interviews afnemen in een winkelcentrum: respons met het statuslogo was 52%, tegen 13% bij de no-logo polo (zelfde interviewster, andere geinterviewden). Observatoren van sollicitatie-gesprekken gaven een 9% hogere salarisindicatie. Een collecte bracht bijna twee keer zoveel op.
De reden? Mensen reageren vermoedelijk op de statuslabels zoals de vrouwelijke pauwen op de mooiste staart van een mannetjespauw. Alleen de besten kunnen (konden) zich status veroorloven. 
Vertel overigens niet dat mensen hun polo van de onderzoekers hebben gehad, dan vallen bovengenoemde effecten weg, het shirt is dan geen eerlijk signaal meer. In die zin geldt no-logo.

Ook de NRC meldde interessant omgevingsonderzoek. Diederik Stapel (ook Tilburg) en Siegwart Lindenberg (Groningen) haalden opnieuw Science door bij de spoorwegstaking te onderzoeken wat voor effect rommel heeft op gedrag. Disneyland wist dat al lang, maar veel rommel geeft aanleiding tot anti-sociaal gedrag. En zelfs tot discriminatie omdat de mens in stereotypen gaat denken. In een rommelige omgeving gaat de blanke geenqueteerde verder weg zitten van de zwarte enqueteur (de onderzoeksassistent) dan op dezelfde plek zonder rommel. En in de enquete geven ze meer stereotype antwoorden en waren minder bereid te doneren.

Wat kunnen we daar op het platteland mee? Wordt het stereotype beeld van de landbouw versterkt als we het verrommelen met autobanden en caravanstalling in scheefgezakte loodsen? En wordt het tijd voor wat sjieke voedingsmiddelenlogo's ? Zorg bij de onderzoeksenquete in ieder geval voor de goede truien.

Economist - Status Displays: I've got you labelled.
NRC: Discriminiatie in een zwijnenstal, 8.4.2011

Geen opmerkingen: