zaterdag 9 juli 2011

aantal boeren komt niet op een paar miljoen

Ook deze LNV minister kennen
ze in Aalden nog
Hoeveel boeren zijn er eigenlijk in de EU? Wie het weet mag het zeggen, het hangt natuurlijk af van de definitie.
In de oude EU-15 hadden we er zo'n 4,7 miljoen (cijfers 2007), waarbij dan zo'n beetje iedereen meetelt die minimaal voor 1200 euro (1 ESU in vakjargon) aan saldo zou kunnen realiseren. Daar heb je in Nederland hooguit een ha voor nodig en als je hem intensief beteelt kan het met een stuk minder.
In de EU-27 (de huidige EU) zijn dat er 7,3 miljoen. Daarvan zijn er 1,7 miljoen groter dan 16 ESU. Dat lijkt me een redelijke grens voor een bedrijf dat je onder redelijk optimale omstandigheden professioneel zou kunnen noemen. Voor Nederland ligt die grens veel hoger, maar in Griekenland of Roemenie lukt het misschien nog wel om nog net onder die omvang een inkomen te realiseren. Iemand zou dat eens precies kunnen schatten per land.
Er is ook een cijfer in omloop van bijna 14 miljoen boeren (13,7 om precies te zijn). Dat komt omdat er vooral in het oosten van de EU nog 6,4 miljoen boertjes zijn die kleiner dan 1 ESU zijn. En die vooral een groentetuin en varken voor eigen consumptie hebben. Een belangrijk sociaal verschijnsel, maar weinig relevant voor agrarische markten.
Nederland weigert terecht dergelijke activiteiten te tellen. In 2003 waren er nog 140 (als dat al betrouwbaar was vast te stellen). Denemarken heeft er nog 260 in die categorie.
Conclusie: het aantal boeren in de EU ligt ergens tussen 2 en 14 miljoen, afhankelijk van wat je relevant vindt.

Geen opmerkingen: