zaterdag 2 juli 2011

intangible expenses?


Intangible assets in de museum
apotheek van Niagara on the Lake
 Soms kom je in je vakgebied een begrip tegen dat je nog niet kent, en waarvan je je dan onmiddelijk afvraagt of het wel bestaat en niet een rare vertaling of zo is. In de laatste editie van de European Review of Agricultural Economics schrijven twee Franse vakgenoten over de investeringen van de Franse wijnbedrijven in adverteren, R&D en andere immateriele activa. Met de vraag of het loont.
In de titel van het paper komt de term "intangible expenses" voor, die naar deze investeringen verwijst. Die kende ik niet. Wel intangible assets en soms ook intangible capital, in goed Nederlands "immateriele activa", ter onderscheid van materiele, die je wel vast kunt pakken of fotograferen. Goodwill en human capital zijn voorbeelden van zulke intangible assets.
Boekhoudkundig vormen die activa zich doordat uitgaven (expenses) wordt geactiveerd op de balans. Vervolgens worden ze door afschrijving in kosten (costs en dus in analogie intangible costs of beter: costs of intangibles) omgezet. De expenses zelf zijn in de regel gewoon betalingen voor diensten, even zichtbaar als die voor de telefoon of een reparatiedienst, en ik kende daarvoor niet de term "intangible expenses".

Even gezocht dus. De Routledge dictionairy of economics heeft een macro-economische inslag en kent raar genoeg niet eens de term Intangible assets, wel Intangible wealth, met als definitie "an asset....". Google kent de term nauwelijks, veelal komt het op met artikelen over intangible assets waar dan ook de term expenses in voorkomt. En het toont het hier gciteerde paper in de top-20 van zoekresultaten, wat te denken geeft.
Maar helemaal vreemd is de term niet, want een aantal Amerikaanse belastingformulieren van staten als New Jersey kent de term wel. Overigens willen die belastingsystemen nog al eens op kasbasis zijn.

Kortom, weer wat geleerd in terminologie maar zelf had ik een andere kop voor het artikel verzonnen. Als ik de editor van het artikel weer spreek zal ik hem onder een glas wijn is vragen naar zijn visie.


Geen opmerkingen: