zondag 3 juli 2011

vlas in WO I

Het apotheek-museum in NotL
(zie foto van gsteren)
 Gistermiddag trok het nationaal landschap van de Hoekse Waard aan me voorbij. Dat kan tegenwoordig uit de TGV of Fyra, maar nu weer maar eens vanuit de auto. Doel was een bijeenkomst aan de oude haven van 's Gravendeel.
Het gesprek kwam op het feit op de vlasteelt, die hier in vroeger jaren een grote rol speelde. Met name ten tijde van de eerste wereldoorlog zijn een aantal mensen daarmee puissant rijk geworden.
Nu leiden oorlogen meestal tot hoge prijzen voor landbouwproducten en in WO I was dat in het neutrale Nederland zeker het geval: beide zijden zaten op producten te wachten, sommige boeren en landarbeiders (en paarden) waren er naar het front geroepen, inputs waren soms gebrekking verkrijgbaar en de legers kochten en masse in.
Maar in dit kader realiseerde ik me ineens dat voor vlas ook gold dat het belangrijkste productiegebied Noord-Frankrijk en Belgie is. De frontlinie heeft er 4 jaar lang dwars doorheen gelopen. Dat moet een forse productiedaling en stijging van de prijzen hebben meegebracht. Tot profijt van Zuidwest Nederland. Beschikt er iemand over cijfers en een paar mooie grafieken??

Geen opmerkingen: