vrijdag 20 juli 2012

De topsectoren discussie (in Maleisie)

De Petronas twin towers
zijn de trots van KL
Maleis is een taal die ons wel vaag bekend voorkomt. Niet alleen door de nasi goreng maar ook door de manier waarop ze Engelse woorden in het Maleis schrijven: teksi (taxi), kompleks (complex), etc. Enfin ik was te gast bij de Akademi Sains Malaysia, Het duurde even voor ik door had dat Sains voor Science staat, maar zodra je het uitspreekt is het logisch.
Ik mocht er een inleiding houden over Nederland als uitgesproken voorbeeld van Technologisch Intensieve Landbouw in de metropolitane omgeving van een rijk land. Dat willen ze binnen 20 jaar ook graag worden. Kuala Lumpur (ter plekke door iedereen aangeduid als KL) is een moderne stad die aan alle kanten ambitie uitstraalt. Ze zijn er trots op de twin towers van Petronas, de nasionale petreoleummaatschappij. Verder een uiterst multi-cultureel land, door zijn historie. Van niqab en burka tot hot pants gaat er over straat. De staat regeert met stevige hand, dus het is er schoon.
De discussies op de conferentie zijn die van vele landen: moeten we geen topsectoren kiezen, welke dan? Een strategie is niet zo moeilijk maar hoe kom je / hoe komen politici tot een goede uitvoering? Hoe verbinden we wetenschap met innovatie? Het toegepast onderzoek komt in de knel omdat universiteiten zich op het basis en fundamenteel onderzoek richten bij minder geld, en bedrijven op development in plaats van research. De investeringen in wetenschap en R&D blijven achter bij het gewenste niveau. Er wordt te weinig voor hard science gekozen, teveel voor humanities (maar managers verdienen nu eenmaal goed).
Verder interessante discssies over de landbouw. De palmolie is in opmars en in handen van grote plantages. De staatsonderneming is naar de beurs en was na Facebook de grootste IPO van het afgelopen jaar. Rubber en groente en fruit zijn daarentegen van smallholders. Ze telen ook wel palmolie, maar zijn dan afhankelijk van de oliemolens van de grote jongens (men vergelijke met de olijfoliepersen in het Zuiden van Europa).. Voorlichting is een probleem.
De palmolieopbrengsten zijn fors gestegen, door uitbreiding. De kg opbrengsten per ha zijn al jaren niet groeiend. Zou door watergebrek komen. Maar dat onttrekken aan meren zorgt voor nieuwe milieuproblemen. 50% van het land is nog jungle dus de palmolie industrie ziet nog wel ruimte voor uitbreiding ("goed voor de oerang oetans, die nemen in aantal toe met meer palmvruchten"). Daar denken ngo's anders over en dus is er een lijn "defensief onderzoek" om contra-research te doen op claims over CO2 uitstoot, indirect land use change, gezondheid van palmolie etc.

Geen opmerkingen: