maandag 24 juni 2013

Transatlantische handel

Vorige week maandag zijn de onderhandelingen gestart tussen de EU en de VS over de transatlantische trade deal. De collega's van het IFO uit Munchen zetten op betaald verzoek van de Bertelsmann Foundation de evenwichtsmodellen aan en keken wat de gevolgen zouden zijn als de douanetarieven verdwijnen en de zgn. non-tariff bariers sterk gereduceerd zouden worden.
Op lange termijn zouden de Europeanen daar een inkomensstijging van 5% aan overhouden, o.a. dankzij goedkoper varkensvlees. En de Amerikanen zelfs 13.4% - die krijgen onze kaas goedkoper. Die agrarische voorbeelden verzin ik er (niet los van de werkelijkheid) even bij, hoe dat precies uitpakt meldde de Financial Times vorige week niet.
Wat de FT wel meldde is dat de intra-handel in de EU zou afnemen, en vooral het VK zou profiteren + 9.7%. Ook Ierland, Zweden en Finland profiteren bovengemiddeld. Duitsland ook nog altijd 4.7%. Wat vooral belangrijk lijkt is dat ook Spanje en Griekenland goed zouden profiteren. De grote landen Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italie mogen allemaal rekenen op 100.000 - 2000.000 arbeidsplaatsen. Dat is meer dan welkom in deze barre tijden.
Handel is geen zero-sum gain, maar de rest van de wereld, met name ook Afrika, Azie en Latijns-Amerika (maar niet Brazilie) zouden inleveren. Also ook Canada, Australie en Japan.

En omdat de Fransen (verwachte inkomensstijging een povere 2.64%) de grootste moeite hebben met de cultuur-aspecten van deze deal in the making: de luistertip van vandaag is Johnny Hallyday met de onvolprezen cover van Paul Anka's zomerhit rond de introductie van de bikini. Hier met meezing vertaling in het Frans. Kan cultuur Frans-Amerkaanser?

Bron: FT 17.6.2013

Geen opmerkingen: