zaterdag 13 februari 2016

Hoe economische groei de rijstteelt verandert, in Laos

Uit dezelfde VT (zie de vorige blog) ook een mooi verhaal over het feit dat Laos de rijstteelt aan het mechaniseren is. Veel boeren hebben kosten zien stijgen nu de economische ontwikkeling met 7% groei per jaar doorzet. Elders in de economie is er meer te verdienen en veel boeren vertrekken. Echter met het risico hun land niet te verkopen of verpachten maar het te laten verloederen.
De Vientianne Times interviewt ene mr. Thongsavan Miboun die op basis van de 30 (!) ha van zijn moeder de Panphet Agricultural Farm heeft opgericht en de rijstteelt, of althans het planten van de rijst, heeft gemechaniseerd. Hij levert nu exportkwaliteit en verkoopt 10.000 ton in de internationale markten.
Inmiddels doet hij loonwerk in de rijst bij 700 boeren, in totaal 1000 ha. Hij koopt ook de rijst van die boeren tegen 'fair prices', zo vertelt hij in het interview.
Verstandige ontwikkeling lijkt me: economische groei door arbeidsmobiliteit vraagt om meer arbeidsproductiviteit,bij de achterblijvers en dus mechanisatie en schaalvergroting. Economie is universeel, de kapitalistische principes werken ook in deze communistische volksrepubliek naar Chinees model. Wie oude vrouwtjes in de rijst wil fotograferen moet snel zijn.

Geen opmerkingen: